HISTORIE

Knibbeler toen

In 1913 openden Opa en Oma Knibbeler hun zaak in kachels, ijzerwaren, gereedschap en huishoudelijke artikelen in de Kouvenderstraat te Hoensbroek.
Opa Knibbeler, van huis uit koperslager, begon pompen te slaan bij de boeren als loodgieter en Oma stond in de winkel.
Aanvankelijk werd veel agrarisch gereedschap verkocht aan de boeren, maar de tak huishoudelijke artikelen ging al snel een minstens zo belangrijke plaats innemen.
Dat was het begin van de zogenaamde ‘gemengde branche’.

Door de vele loodgieterswerkzaamheden in de nieuwbouwwijken waar de mijnwerkers woonden, werd er na de oorlog een tweede zaak geopend te Hoensbroek.
Het bedrijf Knibbeler werd inmiddels geëxploiteerd door Opa Knibbeler en zijn vier zonen.
“In de zestiger jaren zagen wij de branche veranderen en in de zeventiger jaren vond er een afsplitsing plaats met het loodgietersbedrijf Knibbeler. De eerste bouwmarkten kwamen op.
De tak ijzerwaren nam een minder prominente plaats in, er kwam elektrisch gereedschap bij en de huishoudelijke artikelen breidden in rap tempo uit.
Wij gingen daarin mee en speelden daar op in door de nadruk van het assortiment geheel te gaan leggen op huishoudelijke en luxe-cadeau artikelen,” vertelt Paul Knibbeler, algemeen directeur van Knibbeler Meubelen en hoofd van de inmiddels derde generatie.
“Dit was ook de periode van de eerste Huis-aan-Huis-folders en de tijd waarin winkelcentra’s voetgangersdomeinen moesten worden.
Daardoor kwam een supermarktpand in de Kouvenderstraat naast ons vrij.
Wij kochten het pand aan en ik begon daar onze eerste Knibbeler meubelzaak.” Knibbeler Meubelen is  al meer dan dertig jaar succesvol en inmiddels een begrip in heel Limburg.

Knibbeler nu

Dit was dus het moment dat Knibbeler Meubelen werd geboren.
Hoezo meubelen? “Toch wel een voor de hand liggende keuze.
We hadden natuurlijk altijd al een boeiende mix in onze Knibbeler winkels en alles wat wij deden had inmiddels grotendeels met wonen te maken.
We groeiden vanaf het allereerste begin steeds mee met de golfbewegingen en de ontwikkelingen in de markt.
Dus wat hetzelfde is gebleven, is de mix.
Alleen werd het vanaf dat moment een mix van huishoudelijke en cadeau-artikelen en meubelen.
Wij zagen de nieuwe dimensie en aanvulling van woonkamermeubilair in combinatie met mooi kleinmeubilair en dito woondecoraties helemaal zitten,” licht Paul Knibbeler toe. “Mijn passie lag bovendien veel meer bij woninginrichting. De aanvulling en uiteindelijke verschuiving naar woonkamermeubilair met prachtige, bijpassende decoraties en woonaccessoires was min of meer een voor de hand liggende keuze.”
Inmiddels heeft Paul Knibbeler  sfeervolle woonwinkels op de woonboulevard in Heerlen en het Retailpark in Roermond op plekken waar hoog ingezet wordt op een goede bereikbaarheid en op gratis parkeren voor de deur.